Kalendar događanja

Svi 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Budi svjestan stvor - spasi jelku ili bor!

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas da u ovo blagdansko vrijeme, umjesto kupnje jelke ili bora, osmislite vlastitu kreativnu “zero waste” (nula otpada) zamjenu za božićno drvce! Spasite jelku ili bor od tužne sudbine, a usput osvojite i bicikl! ??‍♂
Doba Božića, za one koji ga slave, vrijeme je odmora i uživanja u toplini doma, no često je popraćeno navikama koje uvelike štete okolišu i društvu. Osim kupovanja nepotrebnih jednokratnih proizvoda i gomilanja ambalaže, najvidljivija praksa, koja je ujedno i simbol Božića, svakako je kupnja nekoć žive jelke ili bora. Ta se drvca zbog velikih potreba masovno sijeku ili sade samo u tu svrhu kako bi poslije bila odrezana, dovedena u domove i izbačena na cestu po završetku blagdana. Ideja ovog božićnog eko-izazova jest na kreativan način zadržati blagdanski duh i tradiciju kićenja, ali i poručiti da prepoznajemo poveznicu prekomjernog i nesvrhovitog trošenja Zemljinih resursa, konzumerističkih navika, te proizvodnje ogromnih količina otpada.

Ovim izazovom zamišljamo drugačiji Božić; odbijamo kupiti jelku ili bor te svojim činom doprinosimo očuvanju vrijednog šumskog ekosustava i njegovih neophodnih funkcija (proizvodnju kisika, ublažavanje klimatskih promjena, zaštita od odrona), a nudimo i dobar primjer prakse jer kreativno koristimo postojeće resurse iz doma.

? Kako sudjelovati u eko-izazovu? ?
Ideja je izraditi zamjenu za okićenu božićnu jelku, a pritom:
1) ne kupiti nešto novo i
2) proizvesti što manje otpada
Pregledajte stvari koje već posjedujete te zamislite na koji vam način mogu uljepšati blagdane, a uz to poslužiti kao surogat drvce! Bilo da su naslagane knjige, ostaci ambalaže, daske, špaga ili vaš okićeni fikus ili kauč, ideja ima bezbroj! Uključite maštu ili pronađite inspiraciju na internetu i proizvedite svoje umjetničko drvce u ekološko-božićnom duhu!

? Obavezna pravila i trajanje izazova ?
1) Svoje drvce slikajte, u kadar obavezno uključite i papirić s ispisanim #BožićniEkoizazov2020 - da se svi uvjerimo da slika nije s interneta ?
2) Objavite sliku na zidu svog profila, opišite kako je i od čega nastalo drvce te obavezno ponovno dodajte #BožićniEkoIzazov2020 u objavu.
3) Provjerite da su postavke objave javne, kako bismo mogli pronaći vašu sliku.
4) Mi ćemo sve javne slike objavljivati u galeriji slika na stranici Zero Waste Croatia Network gdje će služiti kao inspiracija drugima, ali i skupljati lajkove.
Slike možete objavljivati od 17.12. do 7.1.2021. Nakon toga, od 7.1. do 11.1.2021., skupljaju se “lajkovi” u galeriji slika, a pobjedničko drvce, koje skupi najviše “lajkova” iz galerije, bit će proglašeno zadnji dan - 11.1.2021!
? Nagrada! ?

Osoba čije “zero waste” eko-drvce skupi najviše “lajkova” osvojit će bicikl koji će donirati Biciklopopravljaona Zelene akcije! Bicikl će biti potpuno servisiran, prilagođen visini i potrebama osobe te će besplatno stići na vašu adresu ili adresu osobe kojoj ga želite pokloniti, bilo gdje u Hrvatskoj!
Uključite se u božićni eko-izazov, proslavite blagdane u “zero waste” duhu, postavite primjer svojim prijateljima i poznanicima, pritom se zabavite te osvojite jedno vrlo ekološko prijevozno sredstvo! Svi smo na dobitku! ?☺️