Europski izbori u Hrvatskoj-9.lipnja

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024. Biračko pravo u Hrvatskoj imaju hrvatski državljani stariji od 18 godina. Moguće je i glasanje na biračkim mjestima u inozemstvu, uz određene uvjete.

 

 

Svojim glasom možete utjecati na promjene u svijetu u kojem živite.

 

Mnogi nisu svjesni da ishodi izbora za Europski parlament utječu na veliki broj ljudi. Europski parlament donosi zakone koji utječu na sve: velike zemlje i male zajednice, moćna poduzeća i mlada novoosnovana poduzeća, kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini.

 

Zakonodavstvo EU-a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Danas sve važne nacionalne teme imaju i europsku dimenziju.

 

Vaš će glas odlučiti o tome koji će vas zastupnici u Europskom parlamentu predstavljati u pripremi novih zakona i utjecati na izbor Europske komisije. Te će odluke oblikovati Vaš svakodnevni život, kao i živote mnogih drugih.

 

 

Glasanje hrvatskih državljana iz inozemstva

Kao hrvatski državljanin, s prebivalištem izvan Hrvatske, koji želi glasati u inozemstvu, ne morate se unaprijed registrirati ako imate e-osobnu iskaznicu i planirate glasati na biračkom mjestu pod koje spada Vaše prebivalište.

No, ako nemate e-osobnu iskaznicu ili planirate glasati na biračkom mjestu pod koje ne spada Vaše prebivalište, morate se prijaviti u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu.

Ako imate prebivalište u Republici Hrvatskoj, a želite glasati na biračkom mjestu u inozemstvu, morat ćete izvršiti odgovarajuću registraciju kod nadležnog tijela u Hrvatskoj ili u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu.

Obrazac za prijavu i daljnje informacije o registraciji dostupne su na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske

 

 

 

 

Izvor: elections.europa.eu