Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Međunarodni simpozij - KONCEPT OTUĐENJA OD RODITELJA – KRITIČKI OSVRT

Nakon serije članaka novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”, tema "otuđenja djeteta od roditelja" postala je goruća u hrvatskoj javnosti, pogotovo u onoj stručnoj. Napisani su mnogi novinski članci, snimljene reportaže i emisije, ali konsenzusa još uvijek nema.

S idejom održavanja (ili započinjanja) argumentirane rasprave te novih učenja, udruga SOS Rijeka organizira međunarodni simpozij na kojem će svi zainteresirani moći čuti najnovija istraživanja vezana uz otuđenje od roditelja te na koji način taj koncept kritički sagledavamo, pogotovo iz pozicije žena koje su bile žrtve partnerskog nasilja.
 
Međunarodni simpozij održat će se u utorak 30. studenoga 2021. godine, s početkom u 15h putem online platforme Zoom.
 
Predavačice na ovom simpoziju bit će tri međunarodno priznate stručnjakinje koje se temom znanstvenog istraživanja otuđenja od roditelja bave duži niz godina:
Dr. sc. Joan Meier – profesorica Kliničkog prava i direktorica Nacionalnog pravnog centra za obiteljsko nasilja pri Sveučilištu George Washington (Washington DC, SAD). U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je i osnivačica i pokretačica tri interdisciplinarna klinička programa s temom obiteljskog nasilja. Objavila je mnoge radove s temama obiteljskog nasilja, skrbništva, pravosudnih procedura i sl.
Dr. sc. Jean Mercer – razvojna psihologinja, profesorica emerita na Sveučilištu Stockton (New Jersey, SAD), karijeru je posvetila znanstvenom istraživanju psihoterapijskih tretmana djece i mladih. Autorica je više knjiga i radova o teoriji i poremećajima privrženosti te štetnim psihološkim tretmanima djece.
Dr. sc. Ruth Halperin Kaddari – stručnjakinja obiteljskog prava i međunarodno priznata stručnjakinja za ženska ljudska prava. Dugogodišnja članica CEDAW odbora i profesorica prava na Sveučilištu Bar-Ilan (Izrael).
 
Međunarodni simpozij organizira udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava u sklopu projekta „Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga
sustava, obitelji i socijalne politike.
 
Za sudjelovanje je potrebna prijava te će broj sudionika biti ograničen pa vas molimo da se prijavite na sljedećoj poveznici:
https://forms.gle/uxazf8bE7faHkpZq5
 
Simpozij će bit održan na engleskom jeziku, a bit će osigurano i simultano prevođenje na hrvatski jezik.