Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Postani i ti Šumoborac!

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING (www.compensatingbyplanting.com) Savez izviđača Hrvatske organizira u suradnji s Hrvatskim šumama i tvrtkom HEARTH kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena. Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama, ali i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu. Kroz projekt će se pošumljavati šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena.

 

Osim sadnje novih sadnica i revitalizacije šumskih sastojina koje su uništene djelovanjem klimatskih promjena, cilj projekta je i edukacija djece i mladih te osvješćivanje šire javnosti o ugljičnom otisku koji sami stvaramo, učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju.

U sklopu kampanje, provodit će se i interaktivne edukativne radionice po osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske kroz edukativni program nazvan ŠUMOBORCI. Program Šumoborci edukativni je dio kampanje CO2MPENSATING BY PLANTING, a svi Šumoborci, osim sudjelovanja u zanimljivim radionicama, moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadoknaditi dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska. U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1000 volontera Šumoboraca, a akcije nastaviti i u idućim godinama, još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera širom Hrvatske.

Više o aktivnosti možete pogledati na fotografijama u Flickr albumu te u kratkom videu.

 

 

Izvor: Savez izviđača Hrvatske