Studenti Akademije za umjetnost i kulturu usmjereni prema održivosti

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku prva je akademija u Hrvatskoj koja razvoj održivosti u području umjetnosti i kulture prepoznaje kao jedan od smjerova svoga razvitka, ali i podizanja svijesti o važnosti kritičkog mišljenja i konkretnih umjetničkih akcija usmjerenih prema održivosti.

Studenti, zaposlenici i svi zainteresirani građani, 6. lipnja 2023. u 6,06 sati kreću u održivu budućnost od Trga Sv. Trojstva biciklima do sveučilišnog kampusa, ukazujući na važnost osvještavanja klimatskih i drugih društvenih promjena koje se oko nas događaju te pozivajući na brzo djelovanje u smjeru održivosti života na planeti.

Središnji program prvog Akademijinog Dana održivosti trajat će od 18 do 21 sati u prostoru kampusa osječkog Sveučilišta, a izabrano je javnosti prikazati ono najbolje od trenutnih preokupacija studenata i nastavnika na Akademiji, a s temom održivosti – od popularno znanstvenih predavanja, panel rasprave na temu može li i kako umjetnost i kultura ostvariti ciljeve održivog razvoja, promocije studentskih radova iz kreativnog pisanja, likovnih izložbi i radionica, VR galerije, glazbenih izvedbi, kazališnih etida, urbanih art intervencija pa do razmjene knjižnih izdanja i gostujuće predstave za štićenike centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u Osijeku. Aktivnosti su to u kojima se promiču zaštita ljudskih prava, ravnopravnost spolova, zdraviji životni stil svih generacija, uključivo i kvalitetno obrazovanje, inkluzivno društvo, zelena i digitalna tranzicija te se umjetničkim i kulturnim praksama gradove i naselja čini inkluzivnima, sigurnima i održivima.

 

Više: OVDJE.