Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

U listopadu nosimo roza

Svake godine u listopadu se  održavaju brojne aktivnosti  kako bismo se svi zajedno informirali o važnosti prevencije te kako bismo osvijestili važnost pomaganja onim ženama koje su već oboljele od raka dojke

 

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka u žena. Sve više rak dojke pogađa i mlađe žene (mlađe od  40 godina).

 

Najznačajniji rizični čimbenici povezani s nastankom i razvojem raka dojke sugenetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine.

No postoji i niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres. Na iste uz malo truda i dobre volje možemo itekako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.


Godišnje se u Republici Hrvatskoj  bilježi više od 2.700 novooboljelih žena .


Prvi simptom raka dojke najčešće je kvržica, na opip drugačija od okolnog tkiva dojke. U više od 80 posto slučajeva kvržicu otkrivaju same žene. U ranim stadijima kvržica se slobodno pomiče ispod kože. U uznapredovalim stadijima bolesti kvržica je  prirasla za stijenku prsnog koša ili kožu iznad nje i ne može se pomicati. 


Osim na kvržicu, treba pripaziti i na druge simptome raka dojke

zadebljanje tkiva dojke 

promjene veličine ili oblika dojke

promjene na koži dojke (nabiranje ili uvlačenje kože) 

neobičan iscjedak – obično krvava ili bistra do žuta tekućina, može izgledati kao gnoj 

promjene u izgledu ili osjećaju bradavice  

palpabilni čvorovi u pazuhu 

naglašena asimetrija dojki 

bol u dojci 

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma ili bilo kakvu promjenu u dojci, obavezno se obratite liječniku. Nemojte odgađati odlazak liječniku zbog pandemije koronavirusa. 


Ne zaboravite: rana dijagnoza raka dojke može vam spasiti život.  


Posljednjih nekoliko godina u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti napravilo se puno, no još uvijek ima prostora za unaprjeđenje, ovo je poziv svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u ovu borbu.


Više o pojedinim simptomima i samopregledu dojki  možeš pročitati ovdje.Izvor: Udruga Nismo same

         Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar"