Naše iskustvo sudjelovanja na Erasmus+ treningu

Od 22. do 28. travnja 2023. kao ESS volonterke PRONI Centra, sudjelovale smo na Erasmus+ treningu pod nazivom "Sustainable Changemakers" koji se održao u treningu centru u Pirovcu. Trening je primarno bio namijenjen osobama koje rade s mladima te volonterima unutar organizacija koji pripremaju i provode različite aktivnosti za mlade.

 

 Mladi različitih etničkih pripadnosti, dobi, zemalja i podrijetla sudjelovali na ovom treningu što nam je svima svakako bilo korisno kako bismo upoznali druge kulture te proširili svoje horizonte.

 

Imali smo prilike saznati detaljnije o svakom pojedinom od 17 UN ciljeva održivog razvoja te što svaki od njih uključuje. Također smo diskuirali o tome što možemo učiniti kako bismo doprinijeli rješavanju problema u svojim lokalnim zajednicama (kao pojedinci te kao pripadnici pojedinih organizacija i to onima koji su povezani s pojedinim Ciljevima održivog razvoja.

 

Također, i sama lokacija održavanja treninga svakako je doprinijela tome da se ugodnije osjećamo jedni s drugima te lakše sklopimo prijateljstva, a što je također rezultiralo i boljom i opuštenijom atmosferom u grupi. Imali smo prilike više se povezati  s ostalim sudionicima i na jednodnevnom izletu na otoku Murteru. 

 

Za kraj, možemo reći kako nam je ovaj trening bio vrlo zanimljiv i koristan, te smo znanja stečana u okviru njega imamo prilike koristiti pri provedbi našeg ESS projekta, koji je također povezan s održivim razvojem. Svakako, neka od stečenim znanja imat ćemo prilike koristiti i za pomoć našim zajednicama, kada se vratimo kući. Laura Gil Perez i Aurore Fourcade