Kalendar događanja

Studeni 2020
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

PoMoZi Da - edukacija za nastavnike i druge odgojno-obrazovne djelatnike

Učitelji i nastavnici, znate li što učiniti kad primijetite da je dijete ili mlada osoba preplavljena jakom tjeskobom, strahom, panikom ili ima učestale pritužbe na tjelesne tegobe koje nemaju organsku podlogu?

 

Polazeći od rezultata provedenog istraživanja mentalnozdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika iz 2017. godine i primjera dobrih svjetskih praksi te u suradnji s vanjskim stručnjacima, osmislili smo edukativni program zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih – edukativni program PoMoZi Da (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece).

 

Program je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa

 Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje.

 

Edukativni program PoMoZi Da pruža skup osnovnih znanja i vještina koji odgojno-obrazovnim djelatnicima u njihovom svakodnevnom radu mogu olakšati prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja učenika, ali i olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te poticanje na traženje stručne pomoći.

Iznimno je važno prepoznati probleme mentalnoga zdravlja djece i mladih što ranije kako bi se spriječilo pogoršanje u kasnijoj dobi ili kako bi, bez obzira na probleme, uz stručnu pomoć i vodstvo očuvali dobro mentalno zdravlje.

 

Sadržaj edukacije podijeljen je u tri tematske cjeline (modula)

 

Modul 1: Suvremeno shvaćanje i važnost mentalnoga zdravlja

Modul 2: Mentalno zdravlje djece i mladih

Modul 3: Znanja i vještine pružanja psihološke prve pomoći i emocionalne podrške djeci i mladima s problemima mentalnoga zdravlja

 

Programom su obuhvaćeni depresivno-anksiozni problemi kod djece i mladih te s njima povezani problemi samoozljeđivanja, razmišljanja o samoubojstvu, zlouporabe alkohola, gubitka i tugovanja.

 

Edukativni program nudi dvije razine edukacije:

 

OSNOVNA RAZINA MENTALNOZDRAVSTVENE PISMENOSTI – ima za cilj usvajanje osnovnih znanja potrebnih za prepoznavanja i razumijevanje problema mentalnoga zdravlja djece i mladih, pružanje psihološke prve pomoći i podrške te osnaživanje odgojne uloge učitelja i nastavnika u zaštiti mentalnoga zdravlja djece i mladih.

 

NAPREDNA RAZINA MENTALNOZDRAVSTVENE PISMENOSTI

 

Napredna razina je praktična i iskustvena nadogradnja i integracija teorijskoga znanja usvojenoga u sklopu osnovne razine.

 

U sklopu napredne razine mentalnozdravstvenog opismenjavanja uče se osnovne vještine pružanja psihološke prve pomoći učenicima koje razvijaju probleme u području mentalnog zdravlja, doživljavaju pogoršavanje postojećih problema ili proživljavaju emocionalnu krizu.

 

Do kraja školske godine 2021./2022. planirano je pilotiranje navedenog programa s najmanje jednom trodnevnom edukacijom na županijskoj razini.

 

Detaljne informacije i korake prijave za edukaciju možete pročitati ovdje.

 

 

Izvor: Živjeti zdravo