Kalendar događanja

Listopad 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ljubica Brigitte Nikić: #ostanidoma i ispuni vrijeme

Pet savjeta za mentalno zdravlje u samoizolaciji

 

Novi virus, panika, zabranjeno zadržavanje na javnim mjestima, rad od kuće te samoizolacija samo su neke od stvari koje na svakodnevnoj razini čujemo i po nekoliko puta i s kojima se suočavamo u ovoj novonastaloj situaciji. Mnogi su morali promijeniti svoje životne navike te se prilagoditi na novi stil života i promijeniti svoju rutinu. Kako „preživjeti“ samoizolaciju te time očuvati svoje mentalno zdravlje možda vam mogu pomoći idućih pet savjeta.

 

1. Razgovarajte sa svojim bližnjima čak i ako nisu fizički s vama

 

Ako u samoizolaciji niste sami, pokušajte produbiti odnose s vašim ukućanima kroz različite zajedničke aktivnosti, npr. kuhanje ručka, uređenje doma, igranje društvenih igara ili jednostavno razgovor uz kavu. No ako živite sami, iskoristite ovo vrijeme da ne izgubite kontakt s onima koji su vam dragi ili da obnovite odnos s onima kojima se dugo niste čuli. Razgovarajte o novim (provjerenim) informacijama vezanim za trenutnu situaciju, o tome kako se osjećate i kako sve ove okolnosti utječu na vas. Na taj način ne ćete u potpunosti biti sami, a svojim bližnjima ćete dati do znanja da nisu ni oni. Ukoliko se nemate kome javiti, a osjećate potrebu za razgovorom, uvijek možete kontaktirati neke od telefona za besplatno psihološko savjetovalište.

 

2. Posvetite se hobiju za koji prije niste imali vremena

 

Ako volite umjetnost, kao što su izložbe, filmovi i predstave, onda je ova karantena idealno vrijeme da osvježite svoj život s takvim aktivnostima. To što više ne izlazite iz vašeg doma ne znači da je vaš život stao, već da može nastaviti na sličan način samo u malo drugačijem obliku. Velika prednost je što je dosta organizacija otvorilo svoje platforme i kanale te tako omogućilo ljubiteljima umjetnosti da uživaju u istoj potpuno besplatno. Tako možete šetati virtualnim izložbama diljem svijeta, gledati predstave koje su bile prikazivane u kazalištima te pogledati filmove koji su bili na raznim festivalima. Umjetnost nam je u ovoj kriznoj situaciji zbog razvitka tehnologije postala dostupnija no ikada.

 

3. Pišite dnevnik

 

Određena istraživanja pokazala su da pisanje može dovesti do oslobađanja emocionalnog tereta i traume. Svaki oblik umjetnosti može imati opuštajući i terapijski učinak, s time da nam kod pisanja dnevnika nije glavni cilj objaviti ga nakon što sve ovo prođe, već osloboditi se od stresa. Možete pisati o promjenama koje se trenutno događaju te kako one utječu na vas, koje vam se emocije javljaju i što učite o sebi tijekom cijelog ovog procesa. Svrha takvog pisanja isključivo je rad na sebi kako biste poboljšali vlastito zdravlje i bolje se nosili s trenutnom situacijom, ali i kako biste bolje upoznali vlastito biće te svoje uspone i padove.

 

4. Ne zaboravite na fizičku aktivnost

 

Iako veliki dio vremena provodimo unutar svoga doma, ne smijemo zaboraviti i na fizičku aktivnost, koja nam je možda prirodnija u teretani ili prirodi. Ovisno o veličini prostora, možete barem nekoliko puta u tjednu raditi vježbe rastezanja, jogu, vježbe snage s improvizacijskim stvarima iz kuće. Iako je zabranjeno zadržavanje na javim mjestima, u redu je kratko prošetati se u prirodi (bez kontakta s drugim osobama) kako bismo mozak napunili kisikom i malo promijenili okolinu. Fizička aktivnost osim što poboljšava cjelokupno zdravlje, ima efekte na naše kognitivne sposobnosti te razne druge psihološke procese.

 

5. Postavite si ciljeve i preispitajte svoje vrijednosti

 

Organizirajte svoje vrijeme u samoizolaciji tako što ćete si postaviti ciljeve koje želiti postići u određenom danu ili tjednu. To ne moraju biti veliki ciljevi, već bilo kakav plan koji će vam donijeti određenu strukturu u danima koji dolaze. Pokušajte da vam ciljevi budu specifični, mjerljivi, ostvarivi, realni i vremenski određeni. Ispunjavajući određene ciljeve koje si postavite možete stvoriti osjećaj zadovoljstva te poboljšati svoje organizacijske vještine. Osim toga, pokušajte posložiti svoje priorite i vidjeti što vas zaista ispunjava. Možete planirati što ćete raditi kada sve ovo prestane te na taj način vidjeti koje su to vrijednosti koje povećavaju vašu kvalietu života.

 

Ljubica Brigitte Nikić,