Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Upoznajte studenticu Ninu i njezinu udrugu Loremios

Ovaj tjedan odlučili smo razgovarati s još jednim promjenotvorcem, a njezino ime je Nina Viljanac. Nina ima 24 godine, studentica je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje pohađa smjer Mediji i odnosi s javnošću te Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama. Prije dvije godine prestala je s volontiranjem zbog previše obaveza i ubrzanog životnog tempa, a do tada je volontirala na Erasmus studentskoj mreži Osijek. Nina voli dobru šetnju, putovanje ili film, a svoje slobodno vrijeme najviše provodi s obitelji i prijateljima ako već ne ide na fitness trening. Kako je došlo do toga da ova mlada studentica postane jedna od osnivačica Udruge i što ona sve pruža, pročitajte u nastavku.


Što nam možeš reći o svojoj udruzi?


Neprofitnu udrugu Loremios osnovali smo Ana-Marija Gerić, Vinka Brzica i ja u travnju 2021. godine s ciljem poticanja cjeloživotnog obrazovanja te promicanja i unapređenja razvoja poduzetnika na lokalnoj i regionalnoj razini. Dakle, mi nastojimo pomoći poduzetnicima svojim znanjem i alatima kako bismo osigurali napredak u područjima poput odnosa s javnošću, medijske pismenosti i promocije na društvenim mrežama. Ime udruge je nastalo zabunom, misleći da je lorem latinski glagol za “lansirati”, ali smo ga ipak ostavile jer je zvučno te smo osmislile i ljubičasto-tirkizni vizualni identitet. Danas ipak ne mora sve imati neko značenje kako bi se privukli ljudi - u tome leži čar marketinga!


Kako je došlo do ideje o osnivanju udruge?


Može se reći da mi je ideju indirektno dala kolegica koja je također planirala nešto slično. Tijekom našeg razgovora jednostavno sam pomislila: „Zašto ne bismo i mi organizirali udrugu koja će pomoći poduzetnicima? Nije li sada kasno?"  Ipak smo nakon nekog vremena zaključili da nikada nije kasno, a područja u kojima poduzetnici trebaju pomoć proučavamo već godinama. Zatim smo u prosincu prošle godine okupile i počele pisati statut te pravilnik udruge i - eto nas!


Kako ste odabrali baš poduzetnike kao prve kojima treba pomoći?


Primijetili smo da najviše poduzetnici trebaju pomoć, posebice vlasnici OPG-a koji često ne stižu ili se ne znaju baviti promocijom na društvenim mrežama, a ponekad i ne žele platiti neku marketinšku agenciju za oglašavanje. Zbog toga smo im odlučile pomoći i omogućiti im da se fokusiraju na svoj posao dok mi vodimo brigu o marketingu i slično, naravno, uz neku simboličnu cijenu. Koliko je pomoć poduzetnicima uistinu potrebna dokazuje i činjenica da smo u samo tri tjedna od predstavljanja udruge ipak uspjeli pridobiti potencijalne klijente. Pored toga, planiramo provesti istraživanja na većem broju uzoraka kako bi potvrdili kolika je potreba za određenim uslugama na našem tržištu. Dakle, nećemo se fokusirati samo na gospodarske djelatnosti već ćemo provoditi i edukativne radionice medijskog opismenjavanja te organizirati razne događaje.


Tko sve može postati volonter u vašoj udruzi? Koje poslove volonteri mogu obavljati?

 

Kod nas mogu volontirati svi zainteresirani kreativci, neovisno o dobi, spolu, vrsti studija i slično. Volonteri se mogu baviti nizom poslova kao što su društvene mreže, fotografiranje, lektoriranje, izrada vizuala te video i foto montaža. Također, s obzirom da nam je jasno kako mnogi imaju obaveze poput fakulteta, posla ili treninga, naša udruga nudi mogućnost odabira aktivnog i pasivnog volonterstva. Aktivni volonter mora biti prisutan na svim redovnim sastancima, može glasati za lokalni odbor udruge te može biti izabran za predsjednika ili potpredsjednika dok pasivni volonter mora povremeno dolaziti na sastanke, priključiti se za poneki projekt udruge te biti na raspolaganju. Time nastojimo pružiti priliku za volontiranje svima koji žele steći nova i korisna iskustva, a prijave primamo do 30. svibnja 2021. godine.


Intervju: Elena Lukić