Kalendar događanja

Listopad 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Upoznajte Mateju Ištuk - mladu pjevačicu u usponu

Mlada Vukovarka, Mateja Ištuk, nova je nadahrvatske glazbene scene koja trenutno studira na Akademiji za umjetnost ikulturu u Osijeku. Nakon što je 13 godina provela pjevajući u svom crkvenomzboru, odlučila se za solo karijeru pa je uskoro od Župe svetog Filipa i Jakovadošla do izbacivanja vlastite pjesme koja sada ima gotovo 200.000 pregleda.Upoznajte njezina iskustva, način razmišljanja i potpuno se prepustite glazbi!

 

Kada i kako si se počela baviti glazbom?

           

Glazbom sam se počela baviti već sa 4 godine,a sve je počelo s crkvenim pjevanjem. S obzirom da imam dvije sestre koje sutamo pjevale, uvijek sam kao “treći kotač” trčala za njima pa sam se na kraju ipridružila zboru. Moje pjevanje je shvaćeno za ozbiljno tek kada su miroditelji poklonili dječji sintisajzer, odnosno kada su primjetili da ono štosviram i pjevam ima smisla te sam uskoro razvila veliku ljubav prema klaviru.

 

Kako  to  da si izabrala pjevanje kao svoju buduću karijeru?

 

Za mene je glazba bijeg od stvarnosti. Onadobra knjiga u koju se udubiš i ne doživljavaš ništa drugo oko sebe ili čaksvemir u kojemu uvijek možeš pronaći nešto novo i strano dok te istovremenoispunjava. Usudim se čak reći da je glazba način na koji se suočavamo sasvijetom i mislim da se ne smije učiti, nego osjetiti i uživati u potpunosti.Vidite, ja sam oduvijek znala da je glazba moj put, ali nisam bila svjesna datrebam ići u smjeru pjevanja.

 

Kada sam bila nešto starija, časna sestra namje ponudila poduke iz čitanja nota i sviranja klavira što sam ja, naravno,odmah prihvatila. Pored toga sam i dalje pjevala u crkvenom zboru, posebno solodionice, ali s obzirom da sam u sviranju brzo napredovala, bila sam sigurna daje to moj put. Zbog toga sam upisala klavir u Osnovnoj glazbenoj školi uVukovaru i nadala se da ću jednoga dana postati izuzetna pijanistica. No, kakosam neprestano pjevala u crkvenom zboru, pozornica i mikrofon jednostavno su mevukli k sebi, a veliku ulogu imala je i voditeljica zbora Maja Dretvić koja meuvijek bodrila. Najviše što sam tada voljela kod pjevanja je što bih prolazilakroz mnoštvo emocija, a zatim bih te emocije prenijela na publiku. Tako samnakon jednog nastupa vidjela reakcije na licima mojih bližnjih, ali i potpunihstranaca te mi je bilo jasno da se ipak trebam baviti pjevanjem. Nedugo zatim,upisala sam i završila za solo pjevača u Srednjoj glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijekugdje sam učila operno pjevanje, a danas ponosno nosim stečeni statusglazbenice.

 

Mnogi  te  znaju kao jednu od natjecatelja s RTL Zvijezda. Možeš li nam opisati svojeiskustvo?

 

Naravno. 2019 godine imala sam priliku pjevatina RTL-ovim Zvijezdama “Ljetni hit” sa pjesmom “I want it that way” što mi jedonijelo i više od očekivanog. Naime, nakon audicije gdje me trema živu pojela,moj talent i vokalne sposobnosti ipak je prepoznao Marko Tomasović s kojim samzatim sklopila suradnju. Iako nisam prošla dalje, bilo je stvarno divnoiskustvo pjevati ispred Tončija, Graše i Nine Badrić jer jako cijenim njihovamišljenja i pratim njihov rad već godinama. Nakon RTL-a odlučila sam nastavitidalje i prijaviti se na The Voice jer - zašto ne!

 

Kako je  izgledala tvoja priprema za The Voice? Jesi li imala tremu na predaudiciji?

 

S obzirom da su predaudicije za The Voice bilena ljeto, u to vrijeme sam radila kao turistički animator u Zatonu pa sammorala putovati za Split. Zatim sam svaku moguću priliku iskoristila zapjevanje i vježbanje te mi nije bio problem jer sam imala veliki tim iza sebekoji me uvijek podržavao. Tremu nisam imala jer su svi oko mene bili jakoopušteni i srdačni pa sam samo odlučila dati sve od sebe. Do prije dvije godinenisam ni zamišljala da ću biti tu gdje jesam, a zasigurno nikada nećuzaboraviti kako me Nikša Bratoš gledao s uživanjem dok sam pjevala jer mi je tonekako bila potvrda da trebam nastaviti dalje.

 

Kako je  izgledao tvoj nastup na The Voiceu?

 

2020. godine nastupila sam sa pjesmom “All Iwant” na The Voiceu. Priznajem da me bila trema prije samog izlaska napozornicu, ali kada sam počela pjevati jednostavno sam nestala u nekom svomsvijetu. Nažalost, nitko od mentora se nije okrenuo. Bila sam, naravno, jakotužna i razočarana, ali mi je puno značilo što sam došla u top 75 pored više od500 prijavljenih kandidata i nastupala rame uz rame s iznimno talentiranimnatjecateljima. Trebalo mi je ipak par dana da se pomirim sa situacijom, aliznate kako kažu: “Kada ti Bog zatvori vrata, otvori ti prozor.” - tako je ibilo.

 

Što se  dogodilo nakon The Voicea?

 

Nakon nastupa dobila sam brojne glazbeneprilike, posebice u Vukovaru gdje sam pjevala na brojnim vjenčanjima ipromociji knjige. Ostvarila sam kontakte i prijateljstva s brojnim glazbenimumjetnicima kao što su Matija Cvek i Jure Brkljača, a javilo mi se i punopoznatih lica s riječima podrške i bodrenja. Među njima mogu posebno istaknutiEmiliju Kokić koja prati moj rad i koja je komplimentirala moju obradu pjesme“Vučica” čiji je tekstopisac. To mi je neizmjerno puno značilo jer ako senekome divim - to je definitivno ona. Pored nje, moram spomenuti i kada jeJacques Houdek komplimentirao moju obradu pjesme “Zauvijek tvoj” u duetu te jupodijelio na svom službenom profilu. Zaista nema tih riječi kojima bih opisalakoliko sam tada bila sretna i uzbuđena.

 

Kako  se  snalaziš kao slobodna umjetnica?

 

Mislim da se dobro snalazim jer se jakotrudim, pogotovo oko marketinga i promocije. Ova situacija s koronavirusom mezaista potaknula da se više angažiram u poduzetništvu kako bi moja glazbadoprijela do što više ljudi. Tako sam otvorila svoj službeni mail i Facebookstranicu gdje objavljujem svoje obrade pjesama, vijesti i drage uspomene, anastojim biti aktivna i na Instagramu. Također, moram napomenuti da mi je jakodrago vidjeti ogromnu potporu ljudi, a posebno mojih Vukovaraca, koji zaistavide da se trudim. Jako puno mi znači što neprestano dobivam poruke ohrabrenjapa mogu otvoreno reći da zbog takvih divnih ljudi ne odustajem i tjeramnaprijed.

 

Kako  je  došlo do tvoje prve pjesme “Samo se jednom dogodi ljubav”?

 

Za to je zaslužan Marko Tomasović s kojim samveć ostvarila suradnju nakon RTL-ovih Zvijezda. On je, dakle, radio glazbu,tekst je napisala Nevia Korpar dok je za aranžman zaslužan Aleksandar Valenčić.Kada sam prvi put čula demo verziju, tekst me oduševio i odmah sam znala da mije suđena! Prva verzija pjesme je bila u pop izdanju što mi nije baš odgovaralojer sam osjetila da je posebna i da treba biti bajkovita i veličanstvena stogaje Valenčić napravio orkestralni aranžman i - to je bilo to. Moj tim jeneumorno radio na snimanju i uređivanju pjesme čak 6 mjeseci, a kada je napokonbila gotova, bila sam neizmjerno ponosna na sve. Ipak, osjetila sam da nije jošvrijeme da izađe u javnost...

 

Što  se  onda dogodilo?

 

Dogodio se DarFest 2020. koji se održao kaoonline glazbeni festival, a prijavila sam se upravo sa pjesmom “Samo se jednomdogodi ljubav”. Osvojila sam dvostruku nagradu, odnosno drugu nagradu premastručnom žiriju kojeg su činili Nina Kraljić, Jacques Houdek i Bojan Jambrošićte drugu nagradu prema mišljenju publike. Mislim da ni sama nisam bila svjesnašto se događa dok mi na kućnu adresu nije stigla kutija u kojoj su bila dvastaklena kipa. Uzbuđenju nije bilo kraja, a kada sam ih napokon primila u ruke,potpuno su me obuzele emocije i priznajem da sam plakala od sreće. U tom trenutkusam najviše bila zahvalna svim ljudima koji su glasali za mene i mom prekrasnomtimu jer je to i njima bilo veliko priznanje.

 

Što  se  promijenilo nakon DarFesta?

 

Ta nagrada mi je značila da je pjesma zaistanešto posebno, ne samo meni, već i publici te mi je dala veliko ohrabrenje dasnimim spot u Vukovaru i izbacim pjesmu. Mogu iskreno reći da sam jakozadovoljna jer je pjesma postigla ogroman uspjeh kada je u samo tri tjednaostvarila gotovo 60.000 pregleda, a prema YouTube analitici jedno je vrijemebila svrstana na top listi trenutno najgledanijih videa kod hrvatske publike.Nakon poraza na Zvijezdama i The Voiceu, ovo cjelokupno iskustvo naučilo me danikada ne odustajem, a nagrada DarFesta i brojna postignuća pjesme bili su mipotvrda da ono što radim ima smisla i da trebam samo nastaviti. S obzirom nato, uskoro možete očekivati i novu pjesmu!

 

 

 Intervju provela: Elena Lukić