Kalendar događanja

Listopad 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Upoznajte mladog poduzetnika Roberta Brkića

S problemom pronalaska posla pri završetku srednje škole ili fakulteta suočavaju se mnogi mladi stoga već prije samog završetka školovanja planiraju svoj odlazak u drugu zemlju. Ipak, postoje mladi koji misle upravo suprotno i svoju karijeru žele ostvariti upravo u Lijepoj našoj. Imali smo prilike razgovarati s jednim od njih, a to je Robert Brkić, 24-godišnji poduzetnik na čelu tvrtke ROBERT Logistika koja se bavi inozemnim i domaćim transportima paketa i tereta.


Prije osnivanja tvrtke, Robert nam je otkrio da je radio kao tehničar za telekomunikacije. U tom periodu gledao je što smatra da je potrebno popraviti u toj domeni. U međuvremenu je uočio probleme s logističkom povezanosti robe koja je potrebna za posao. Shvatio je kako mu je najbolja solucija otvoriti svoju tvrtku u kojoj bi obavljao djelatnost koja kombinira njegov san da postane vozač i rješavanje problema s logistikom.

Objasnio nam je koliko je zahtjevan proces osnivanja vlastite tvrtke:


 Od cjelokupnog procesa da budeš 'sam svoj gazda' najmanji problem je otvoriti firmu. Imaš par tisuća kuna za sve troškove i otvoriš, ali problemi se javljaju ako nemaš dobro razrađen plan poslovanja jer bez toga nema napretka.

Robert nam je otkrio kako nije odlučio studirati nego odmah nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja  odlučio je slijediti svoj san i raditi na ostvarivanju svojih ciljeva. 

Kada smo ga upitali koje je vještine stekao tijekom svojeg radnoga staža, odgovorio nam je:


Vještine koje sam stekao u svom radnom iskustvu su točnost, posvećenost poslu i usklađivanje zadataka sa zadanim rokovima te snalažljivost. U početku, nisi samo vlasnik – u početku si sam svoj radnik, čistačica i majstor.


Također nas je zanimalo, koje kvalitete i vještine cijeni kao poslodavac:


Kao poslodavac najviše cijenim kad se radnik drži dogovora i ispunjava zadatke. Točnost u ovakvom poslu je najvažnija jer ukoliko samo jedna stvar ujutro krene drugačije, cijeli radni dan se pomjera.


Kao što smo već spomenuli, nekolicina mladih se suočava sa problemom pronalaska posla nakon završetka svog obrazovanja i Robert ima poruku mladima koji su u potrazi za poslom:


Pronađite sebe! Nikada nemojte raditi posao koji vam se ne sviđa i na koji ćete ići s grčem bez obzira koliko bio plaćen.


Obzirom na inspirirajuću poruku koju je Robert uputio mladima, zanimalo nas je njegovo mišljenje glede toga što mlade sprječava da se odvaže na isti korak, a on nam je odgovorio:


Smatram da mnogo mladih sprječava to što nemaju vjeru u sebe. Biti privatnik ne znači da ćeš imati mnogo novaca, barem ne u početku. Radiš posao koji voliš, trudiš se organizirati posao, zaposliti nekoga te je takav korak težak. Svatko tko želi napraviti takav korak mora posložiti stvari u glavi i ostaviti 'stari način života' te se posvetiti poslu jer se na kraju trud isplati.


Intervju provela: Iva Čalić