Kalendar događanja

Listopad 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

EURODESK Lunapark zabavio i informirao mlade Osječane

U Kulturnom centru Osijek, od 12 do 14 sati održala se aktivnost naziva Eurodesk lunapark na temu mobilnosti za mlade, koju organizirao Regionalni info-centar za mlade Osijek u suradnji sa Europe Directom iz Osijeka, a sudjelovali su mladi (srednjoškolci, studenti i nešto stariji mladi)  iz Osijeka. Prvotno je bilo planirano da se aktivnost provede na otvorenom, no zbog aktualne situacije sa koronavirusom i pooštrenih epidemiološkim mjera (otežana mogućnost kontrole sudionika) ova sajamska aktivnost održala se u novom, prekrasnom prostoru Kulturnog centra Osijek u zgradi Eurodoma.

Bila je to prigoda da mladi kroz zanimljive i zabavne igre na temu mobilnosti  saznaju više o Erasmus+ programu i mogućnostima koje im se nude, upoznaju EURODESK mrežu i izvore informacija na ovu temu. Također, moglu su popričati s mladim osobama koje su već iskusile putovanja izvan Hrvatske te iz prve ruke saznati kako im je sve bilo te što je sve potrebno kako bi se i oni sami odvažili na slično iskustvo.

U Lunaparku su mladi mogli sudjelovati u različitim zabavnim igrama te kroz razgovor sa predstavnicima organizatora na štandovima,  dobiti odgovore na pitanja, aktualne informacije te promotivne letke.

Lovu na blago su kroz unaprijed pripremljene zagonetke, u samom prostoru ali i kroz upute koje su ih vodile na određene stranice (Info-centra za mlade, Agencije za mobilnost i programe EU, Europskog portala za mlade...) tražili određene riječi koje su na kraju kreirale rečenicu, poziv za sudjelovanje u programima Europskih snaga solidarnosti.

Na najšarenijem stolu Kola sreće, zavrtjevši ga, izvukli su jednu od karata odlične kartaške igre Time to move (koju smo promovirili prošle godine u listopadu), i kroz zanimljiva pitanja, mozgalice, izazove... provjerili svoje znanje o pojedinim europskim državama, što bi moglo biti motivacija za odabir zemlje kod prve mobilnosti.

Na stolu Pogleda u budućnost nismo mogli saznati koliko će ova pandemijska kriza trajati, no ipak su se mogle dobiti vrlo korisne informacije kako se pripremiti za mobilnost nakon korone (vjerujemo što prije). Uz pomoć predstavnice Europe Directa iz Osijeka, Brigite Ivoševac, mladi su kroz ispunjavanje kratkog upitnika mogli saznati bi im mobilnost trenutno najviše odgovarala (razmjena mladih, DiscoverEU, volontiranje kroz ESS...) Pored toga, u opuštenom razgovoru saznali su koje su aktivnosti danas namijenjene mladima  i gdje potražiti sve informacije o prilikama u EU u koje se i oni sami mogu uključiti.

Bacajući obruč u igri Dohvati svoju zvjezdicu, mladi su mogli izabrati državu u koju bi prvo htjeli putovati. Ukoliko su bili precizni i uspješni slijedila je nagrada, a oni manje vješti morali su znati odgovor koji se nalazio ispod odabrane destinacije. Nismo bili jako strogi pa su svi dobili priliku za dohvatiti svoju zvjezdicu i nagradu, nasmijati se i eventulano naučiti nešto novo.

I na kraju, razgovarajući s našim živim knjigama Mihaelom Kolić (iz ESN-a Osijek) i Petrom Pekarić (iz udruge Kreaktiva iz Osijeka) Mogli su saznati gdje su one dobile prvu informaciju koja ih je motivirala na mobilnost, što su sve morale poduzeti i kakva su iskustva doživjeli. Bili su to vrlo poticajni razgovori jer su sudionici mogli iz prve ruke čuti da su nedoumice i izazovni nešto s čim su se i one susrele, no one su se ipak odvažile jer je želja za ovakvom vrstom učenja, ipak bila veća. Vjerujemo da su se svi sudionici zarazili njihovom pozitivnom energijom i voljom da uče sudjelujući u prekrasnim putovanjima, sjajnim prilikama za osobni razvoj i učenje te naravno nova prijateljstva i druženja koja ostaju za cijeli život.

Svi sudionici su dobili prelijepe ruksake Time to move koje je osigurao Eurodesk i druge simbolične nagrade  te osvježenje u obliku lunch paketa (Hvala Europe Directu!).

Hvala svima na sudjelovanju, jako smo se lijepo proveli - bilo je zabavno i šareno, puno natjecateljskog duha i smijeha, a vjerujemo da su svi otišli bogatiji za novo iskustvo i informaciju od koje će možda sve krenuti.

Vidimo se nagodinu, s novim igrama i novim informacijama, vjerujemo na otvorenom i bez maski na licu.

Foto: Ivan Mirnik

 

Eurodesk lunapark je aktivnost koja se provodi u sklopu kampanje Time to move koju organizira EURODESK mreža, kako na europskoj tako i na nacionalnoj razini. Kampanja se održava svakog listopada s ciljem širenja znanja o mobilnosti te otkrivanju iskustava i prednosti Erasmus+ programa. PRONI Centar za socijalno podučavanje,  kao jedan  od multiplikatora hrvatske EURODESK mreže kroz projekt Regionalni info-centar za mlade svake godine sudjeluje u aktivnostima Time to move kampanje.