Mladi iz Ruđerice educiraju svoje vršnjake o štetnosti energetskih pića


U ponedjeljak, 6.ožujka u prostorijama Regionalnog info-centra za mlade u Osijeku održano je predstavljanje Projekta građanin „Što je to u mladom biću što vodi k energetskom piću“.

Lara Pastuović, Marija Ćurić, Jana Medved i Željana Radovanović iz 2. a (prirodoslovna gimnazija) ukazale su na zabrinjavajuću pojavu kod mladih, a to je ispijanje energetskih napitaka, koje može dovesti do ugrožavanja zdravlja.

Istraživale su tu naviku, provele anketu u drugim razredima Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka i predstavile rezultate koji pokazuju kako dvije trećine mladih konzumira energetske napitke unatoč tomu što više od polovice njih znaju da njihovo konzumiranje izaziva ovisnost.

Zaključile su da brz tempo života ne dopušta predah, odmor ili usporavanje i da je teško uskladiti školske obveze i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Ponekad je potrebna dodatna doza energije. Energetska pića jeftina su i dopuštena te mladi često posežu za njima. Iako dizajn, naziv i natpisi na limenkama stvaraju dojam nezaustavljivosti, ubrzo nakon toga slijedi prizemljenje.

Projektni tim poručuje: „Umjesto konzumacije energetskih napitaka vježbajmo, pojedimo sočno voće ili cjelovite žitarice, provodimo vrijeme na otvorenom, tuširajmo se hladnom vodom i ranije legnimo, bez mobitela u rukama!“

Nadamo se da će ova poruka projekta doći do većeg broja mladih koji će, radi svojega zdravlja, promijeniti naviku ispijanja energetskih napitaka.


U okviru Građanskog odgoja, tim učenika pod mentorstvom pedagoginje Gordane Popović vrijedno obrađuje jednu aktualnu temu metodama Projekta građanin. Ove su godine istraživali utjecaj energetskih napitaka na zdravlje mladih. Ovo je sjajan primjer kako mladi, na prilagođen način, vršnjačkim pristupom potiču svoje školske kolege  na promišljanje i eventualnu promjenu svojih navika.
Veselimo se novim temama i novim edukacijama i poticajima na pozitivne promjene.