Mladi raspravljali o rodnoj ravnopravnosti

Zašto je rodna ravnopravnost važna i postoji li ona u nekim područjima života?

 

Na ova pitanja pokušali su odgovoriti sudionici radionice pod nazivom "Uđi u moje konversice" koja se održala 30. travnja u Info-centru za mlade Osijek. Naime, upravo je rodna ravnopravnost sadržana u jednom od Ciljeva održivog razvoja što govori o njenom značaju za društvo.

 

U sklopu ove radionice sudionici su uz vodstvo voditelja raspravljali o različitim situacijama u kojima postoji rodna(ne)ravnopravnost. Tako je jedna od tema bila svakako i nasilje nad ženama naspram nasilja koje žene provode nad muškarcima. Osvrnuli se i na svoja osobna iskustva kada su se osjećali diskrimirano zbog svog rodnog identiteta.

 

Raspravljalo se i tradicionalnoj podjeli poslova na muške i ženske i tome koliko je ta podjela još uvijek aktualna. Također dotaknuli su se i teme koliko je danas oubičajeno da dečki plaču i  to otvoreno pokazuju.

 

Ova radionica dio je aktivnosti "Zajedno možemo više" u sklopu programa Europske snage solidarnosti, kao i aktivnosti projekta Regionalnog info centra za mlade Osijek, koji je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.