Kalendar događanja

Listopad 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Održana online radionica: Mladi i EU

Održana online radionica: Mladi i EU

Jučer je održana online radionica Mladi i EU: Što tu ima za mene? na kojojo je 25 mladih informirano o prilikama za mobilnost koje pružaju programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.
 
Aktivnost je dio aktivnosti  Info-centra za mlade Osijek kao Eurodesk multiplikatora a održana je u suradnji sa EUROPE Directom iz Osijeka.
 
Učenici Graditeljsko-geodetske škole iz Osijeka i drugi zainteresirani mladi mogli su čuti o ovom načinu ne samo učenja, nego i upoznavanja novih ljudi, stjecanja novih životnih vještina a posebno doživljaja novih običaja i kultura.
 
Predstavljene su im mogućnosti (kratkoročne i dugoročne) koje mogu koristiti tijekom srednjoškolskog obrazovanja, dok studiraju ali i nakon završe svoje formalno obrazovanje. Čuli su više o razmjenama mladih i  studiranju u inozmestvu,  a predstavljeni su im i Europske snage solidarnosti sa svim mogućnostima (volontiranjem, stažiranjem i projektima solidarnosti) te DiscoverEU kao mogućnosti za besplatno putovanje nakon što napune 18 godina.  Predstavili smo im i Youthpass, potvrdu o postignutim i razvijenim kompetencijama koju mogu steći sudjelovanjem u ovim aktivnostima te EURODESK mrežu, kao najbolji način informiranja o svemu što im se kroz ove programe nudi. Mladi su mogli čuti više i o novinama koje donosi novo razdoblje Erasmus+ programa (od 2021. do 2027. godine).
 
 
Brigita Ivoševac iz EUROPE Directa iz Osijeka predstavila im je INFORMACIJSKI CENTAR EUROPE DIRECT (EDIC) Osijek  i djelokrug njihovog rada te ih je malo pobliže upoznala sa Europskim portalom za mlade, web stranicama Vaša Europa te RE-Open EU te sa Kutkom za učenje, a motivirila ih je i za sudjelovanje na događanjima koja predstoje ove godine - Konferencija o budućnosti Europe i Europski događaj za mlade.

 

I na kraju, s ponosom smo im predstavili naše volontere iz Španjolske, Maha Boutiyeb iz Barcelone iAlvaro Criales Gonzales iz Santo Domingo de La Calzade, koji će ovu godinu provesti u našoj organizaciji kao volonteri na projektu Zemlja i mi, financiranom kroz program Europske snage solidarnosti. Oni su se predstavili, prenijeli svoja iskustva o tomu kako su se uopće odlučili na ovaj korak, s kojim su se izazovima susreli te što su dosad naučili dolaskom u Hrvatsku. Budući da nam glavnina njihovih projektnih aktivnosti tek predstoji u narednom razdoblju, pozvali su mlade sudionike da ih prate na društvenim mrežama te sudjeluju na aktivnostima promocije održivog razvoja, koje oni samostalno organiziraju.