Kalendar događanja

Rujan 2020
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

"7 godina u EU – što mladi imaju od toga?“- predstavljeni rezultati istraživanja

Mreža mladih Hrvatske (MMH), u partnerstvu s Varaždinskim Underground Klubom (V.U.K.) predstavila je 21.kolovoza putem Zoom platforme rezultate istraživanja percepcija mladih, kao dio projekta „7 godina u EU – što mladi imaju od toga?“.

 

Istraživanje koje je predstavljeno i koje je poslužilo kao uvod o raspravu provedeno je u dva dijela, kroz online upitnik koji je ispunilo 356 mladih osoba (16-35 godina) te kroz fokus razgovore s mladima u kojima su sudjelovale 24 osobe. Istraživanje je obuhvatilo pitanja iz različitih područja, a sva su se ticala toga kako mladi ljudi percipiraju promjene u sedam godina članstva Hrvatske u EU, odnosno je li u odnosu na 2013. došlu do poboljšanja ili pogoršanja u različitim područjima, prema njihovom mišljenju. 

 

Istraživanje je obuhvatilo pitanja iz različitih područja, a sva su se ticala toga kako mladi ljudi percipiraju promjene u sedam godina članstva Hrvatske u EU, odnosno je li u odnosu na 2013. došlu do poboljšanja ili pogoršanja u različitim područjima, prema njihovom mišljenju.

 

Tako mladi u manjem ili većem postotku smatraju da je danas ipak lakše naći posao, da je lakše osobama iz ruralnih krajeva nastaviti obrazovanje u većim sredinama ili da se ljudska prava svih građana bolje štite i poštuju. S druge strane, veći broj mladih smatra da je danas stanovanje manje priuštivo, da država ne brine dovoljno o nezaposlenim i onima koji primaju socijalnu pomoć ili da političari i političke stranke manje slušaju i provode volju birača nego što je to bilo 2013. godine.

 

Većina tih percepcija odgovara i stvarnom stanju- nezaposlenost mladih danas je stvarno manja nego što je bila 2013., kao što je i kraće prosječno trajanje nezaposlenosti, kao što su i cijene režijskih troškova i stanarine porasle značajno više od prosječne plaće, pogotovo u Zagrebu te turističkim središtima.

 

Cijelo istraživanje možete preuzeti ovdje.


Izvor: Mreža mladih Hrvatske