Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Započela je sezona aktivnosti komaraca. Kako se zaštititi?

Razvoj komaraca

Komarci se razvijaju u vodi. Ženka komarca polaže jaja na pogodna mjesta, na površinu vode ili na mjesta koja će biti prekrivena vodom. Iz jaja se u vodi razvija ličinka prvog stadija veličine oko jedan do dva milimetra. Ličinka se presvlači tri puta. Iz četvrtog stadija ličinke nastaje oblik koji se zove kukuljica, a iz kukuljice se razvija odrasla jedinka - leteći komarac. Prva tri stadija razvoja (jaje, ličinka i kukuljica) događaju se u vodi, dok je odrastao komarac leteći kukac.

razvoj

U proljeće se najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama. Ove vrste sposobne su preletjeti velike udaljenosti kako bi došle do krvnog obroka. Tako u godinama s obilnim oborinama u proljeće, na području grada Zagreba komarci se pojavljuju u većem broju od podnošljivog, a njihova mjesta razvoja nisu samo područja grada Zagreba već udaljena poplavna područja istočno i južno od grada. Dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, broj vrsta komaraca i njihovih legla u našoj okolini se povećava. Stoga je broj tih napasnih kukaca koji lete oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. U naseljenim sredinama znatno im u tome pomaže čovjek jer često pogoduje njihovu razvoju. Na smanjenje broja komaraca značajno utječu mjere koje se poduzimaju u njihovu suzbijanju.

Cijeli razvojni ciklus (od jaja do odrasle jedinke) u proljeće traje, ovisno o temperaturi vode, približno tri ili četiri tjedna, a u vrućem ljetnom razdoblju za razvoj je potrebno manje od tjedan dana. Ovisno o vrsti, komarci se mogu razvijati u čistim i onečišćenim vodama, raznolikim prirodnim staništima i staništima koja su nastala utjecajem ljudi.

Tigrasti komarci

tigrasti

Na području grada Zagreba udomaćen je tigrasti komarac (Aedes albopictus), azijska invazivna vrsta komaraca. Za razliku od većine vrsta na našem području koje su aktivne predvečer i tijekom ranojutarnjih sati, tigrasti komarac je aktivan i bode tijekom cijelog dana. Odabranog domaćina izbode gotovo nečujno i najčešće nevidljivo. Razvija se u raznolikim umjetnim leglima, a za razvoj mu je potrebna vrlo mala količina vode, svega nekoliko milimetara visine vodenog stupca. Umjetna legla komaraca su raznolika i brojna (prethodno navedena). Osim tigrastog komarca, u nabrojenim leglima razvijaju se i druge vrste komaraca, najčešće vrsta Culexpipiens.

Video koji pokazuje koliko malo vode je potrebno za razvoj tigrastih komaraca:  https://stampar.hr/hr/legla-komaraca

Kako se zaštititi? 

Tri su osnovna koraka u zaštiti od komaraca: 

1. Osobna zaštita

 • Koristite repelente - sredstva koja odbijaju komarce. Među djelotvornim aktivnim tvarima u repelentima nalaze se DEET (NN-dietil-metatoluamid, 20-50%) i icaridin.

Pridržavajte se uputa za korištenje repelenata.

 • Pri boravku u području u kojem su komarci brojni nosite prikladnu odjeću svijetlih boja, dugih rukava i duge hlače.

 • Zaštitite prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postavite mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

 • Cijepljenjem se možemo zaštititi od nekih bolesti koje prenose komarci. Stoga preporučamo, mjesec dana prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske posjetite Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i savjetujte se sa specijalistom epidemiologije.

2. Spriječite razvoj komaraca - uklonite legla komaraca u dvorištima i vrtovima.

Edukativni letak: Spriječimo razvoj komaraca

Građani odgovornim ponašanjem mogu značajno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojem okruženju (prvenstveno vrsta koje su brojne tijekom ljeta). Potrebno je ukloniti vodu koja može postati leglo komaraca.

Ako Vam tijekom ljeta dosađuju tigrasti komarci ili druge vrste komaraca, potrebno je pažljivo pregledati dvorište i pokušati pronaći legla komaraca. Tigrasti komarci najčešće lete u okolini mjesta gdje su se izlegli.

Što činiti?

 • Ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume te druge vrste posuda.

 • Redovito (jednom tjedno) prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu.

 • Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom.

 • U vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim.

 • Odlagati krupni otpad na za to predviđena mjesta. Predmete odlagati tako da se u njima ne nakuplja voda.

 • Održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.

 • Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija).

 • Folije (cerade, tende i sl.) postaviti na način da na njima nije moguće zadržavanje vode.

 • Propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima:

    - natkriti prostor na kojem se drže gume

    - redovito uklanjati gume koje se ne koriste

    - ako su gume nenatkrivene prazniti vodu iz guma, gume slagati u obliku piramide i prekriti ih
       nepropusnom folijom tako da se na foliji ne zadržava voda.

 • Održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene.
 • Uređivati okućnice i vrtove, redovito kositi zelene površine i orezivati živice da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Ako niste uspjeli pronaći legla komaraca u Vašoj okućnici, možete pozvati u pomoć tvrtku zaduženu za suzbijanje komaraca na području Vašeg stanovanja i potražiti pomoć. Tvrtka će obaviti izvit kod Vas i Vaših susjeda, pokušati pronaći legla komaraca i poduzeti potrebne mjere suzbijanja.

3. Pomozite u učenju i osvješćivanju zajednice kako bi naša zajednička borba protiv komaraca bila što uspješnija. Važno je sudjelovanje svakog pojedinca. 

Edukativni letak: Zaštitimo se od komaraca

Tvrtke koje provode suzbijanje komaraca na području grada Zagreba

Popis tvrtki koje su sklopile ugovor s Gradom Zagrebom i tijekom 2021. godine provode mjere suzbijanja komaraca u Zagrebu nalazi se na poveznici: https://www.zagreb.hr/suzbijanje-komaraca/91846

Tekst pripremila: Ana Klobučar, dr.sc. biologije, Voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, Služba za epidemiologiju

 

Preuzeto sa:  Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar