Kalendar događanja

Listopad 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Bacaš li ostatke hrane?

 

Svake godine u svijetu se baci više od 1.300 milijuna tona hrane, odnosno trećina svjetske proizvodnje, od čega 89 milijuna tona hrane u dobrom stanju. Brojke su zabrinjavajuće: 179 kilograma po stanovniku izgubljene hrane, a u kućanstvima otpad od hrane doseže 42% od ukupnog broja.


Da bi se to izbjeglo, mnoge obitelji prihvaćaju kuhanje od ostataka hrane kao rutinu. Jer moguće je hranu ne bacati! Nije neobično govoriti o ovom konceptu već neko vrijeme. Ali što je to točno? Je li ovaj koncept nov? Koje su njegove prednosti?Kuhanje od ostataka hrane  (engleski trash cooking) je kuhanje koje se temelji na izvlačenju maksimuma iz hrane. Ostatke ponovno upotrijebite za izradu novih obroka, upotrijebite dijelove hrane (ljuske ili sjemenke) koje bismo inače odbacili, a ne trošili resurse. To su osnovni principi.

 

Ovaj koncept nije nov. Sigurno ste ponekad čuli od majke ili bake kako ne vole bacati hranu te ste vidjeli kako nastoje svaki dio namirnice iskoristiti. U vrijeme kada hrane 

 

Kuhanje obroke od ostataka hrane ima svoje prednosti:


- doprinosi brizi za okoliš, 

- izbjegava se prekomjerna proizvodnja hrane,

- smanjuje se zagađanje okoliša

- a također  znači uštedu za naš džep!


Bilo bi poželjno s supermarket razmišljajući o tome koliko obroka možete pripremiti s istim sastojkom bez gubljenja hrane. A ako povrh toga oslobodimo svoju kreativnost, uspjet ćemo ne bacati hranu i pripremati ukusna jela.

U vrijeme kada se ova praksa oporavlja, dat ćemo vam nekoliko savjeta i trikova za potpuno provođenje ove filozofije, ovisno o vrsti sastojka koji kupujete.


Ostaci povrća


- Spravi juhu. Kuhano, pečeno ili prženo povrće koje si jedne večeri poslužio/la  kao prilog, drugi dan može postati juha. U blenderu izmiksaj povrće sa 3 ili 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca, a zatim juhu zagrij u loncu. Začinite po ukusu solju i paprom, te dodaj malo pesta, maslinova ulja ili krutona.


Ostaci tijesta i riže


Ostaci tjestenine i riže vrlo su prilagodljivi, pogotovo ako su samo skuhani, te malo zamašteni da se međusobno ne slijepe. Temelj su slanim, hranjivim salatama, a najjednostavnije ih je podgrijati u nekom umaku. A znate li barem tri umaka, od velike količine tijesta ili riže načinit ćete tri obroka, a da nikome ne dosade. Od riže načinite hrskave pržene okruglice (dodajte, dakako, jaje).

Skuhanu tjesteninu podgrijte  u tavi, dodajte izmućena jaja, sir ili prženu dimljenu slaninu.


Meso i riba


Kad vam ostane ribe, načinite polpete, paštetu ili razne složence.

Ostaci peradi upotrebljavaju se i kao da je meso svježe: za paprikaš, perkelt, te u složencima. Meso peradi možete samljeti (čak i s umakom ili “korom” od pohanja), te s dodacima vrhnja i začina evo nadjeva za palačinke ili savijače. Okruglice od mesa pripremaju se jednako bilo da je meso sirovo ili već jednom skuhano, prženo ili pečeno.


Planiranje

 

Otpad od hrane može se smanjiti planiranjem potreba kućanstva. Provjera vašeg hladnjaka prije kupovine pomaže u planiranju vaših potreba za hranom. Češća kupnja i manja kupnja po odlasku, dobar je način izbjegavanja prehrambenog otpada. Možemo kupiti točno potrebnu količinu odabirom slobodnog voća, povrća i drugih proizvoda umjesto unaprijed pripremljenih.

Tekst: Maha Boutiyeb