Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Brza moda: njezini utjecaji i alternative

“Never forget. Never again. No one should die for fashion”. – Fashion Revolution, 2018

 

U ovom članku ćemo govoriti o pojmu brze mode i posljedicama koje nosi sa sobom; Osim toga, pokušat ćemo se pozabaviti mogućim alternativama za smanjenje ovog problema kako bismo stvorili svjesnije i održivije društvo.

 

Trend brze mode novost je među velikim brendovima u svijetu mode, koji se sastoji u tome da svakih petnaest dana mijenjaju ponudu svojih dućana s odjećom, opskrbljuju ih novim kolekcijama u vrlo kratkom vremenskom razdoblju i to sve  uz pristupačne cijene potrošačima (kako bi doprijeli do što šire publike)

 

Ovaj se fenomen može definirati kao poslovna strategija koja nastoji smanjiti broj procesa uključenih u lanac opskrbe kako bi se što prije dobili gotovi proizvodi u skladištima, smanjujući troškove, posebice u proizvodnim procesima i u konačnici svojim kupcima. Glavne tvrtke koje su ovaj model usvojile kao konkurentsku prednost su podružnice Inditex grupe kao što su Zara, Bershka, Stradivarius; H&M, New Look, Forever 21, Primark i dr.

 

Kako bi se poštivali rokovi koje je nametnula brza moda, proizvodnja odjevnih predmeta odvija se u zemljama koje imaju nesigurne radne uvjete, uglavnom u južnoj Aziji, kao što su: Bangladeš, Indija, Kambodža, Indonezija, Malezija, Šri Lanka i Kina. Užasni uvjeti rada, uključujući i mizernu plaću, predstavljaju etički problem i jasan primjer izrabljivanja, kao i napad na ljudska prava, uključujući iskorištavanje dječjeg rada i prisilni rad.

Također se treba uzeti u obzir da su tekstilna industrija i brza moda jedna od najštetnijih industrija za planet: samo proizvodnja odjeće predstavlja 10% globalne emisije CO2, što je ekvivalent onome što ispušta samo Europska unija. Milijuni litara vode ne koriste se samo za izradu odjevnih predmeta, već se i tone otpada bacaju u more, a emisije ugljika koje nastaju u procesu proizvodnje su vrlo visoke. Čak i pranje odjeće dovodi do otprilike 500 tisuća tona mikroplastike godišnje u oceanima!

 

Znamo da je nemoguće izbaciti odjeću iz naših života u pokušaju spašavanja planeta, međutim, to ne znači da ne možemo smanjiti potrošnju brze mode i pronaći alternative koje su puno održivije.

 

Za početak možete odgovoriti na pitanje: kupujete li odjeću iz nužde ili iz zadovoljstva?

 

U posljednjem desetljeću generirali su se različiti pokreti koji se fokusiraju na podizanje svijesti ljudi o nekim alternativama nasuprot konceptu  brze mode. Neki od njih su  prodaja i kupnja second hand odjeće, razmjena odjeće i sl. Na taj način svakako dajemo doprinos smanjenju konzumerizma.

 

Upravo ovakvi pokreti vezani su uz pojam slow fashion. Ako bismo slow fashion pokušali sažeti u jednoj rečenici, jedna od široko prihvaćenih definicija opisuje ga kao koncept koji zagovara proizvodnju koja brine o čovjeku, okolišu i životinjama. 

 

Kako svi možemo prigrliti slow fashion koncept i implementirati ga u svoju svakodnevicu kako bismo zajedno potaknuli pozitivnu promjenu?

- kupovina vintage ili second hand odjeće, 

- preoblikovanje stare odjeće,

-  podržavanje manjih brendova 

 - biranje kvalitetne odjeće s dužim životnim vijekom 

-  pravilna briga o odjeći 

 

Ovo su samo neki od jednostavnih načina kako i mi možemo podržati ovaj koncept nasuprot konceptu brze mode.  Važno je osvijestiti da, ukoliko podržavamo brzu modu i kupujemo isključivo gore navedene brandove, na taj način i mi dajemo doprinos velikom zagađenju okoliša i iskorištavanju radne snage.

 

Tekst: Maha Boutiyeb