Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Naš vikend u Latinovcu

"Sretni smo što možemo podijeliti s vama naše prekrasno iskustvo vikenda provedenog u Eko centru Latinovac.

 

Udaljeno od Osijeka sat i dvadeset minuta vožnje kroz tipični krajolik kontinentalne Hrvatske: ravnina, zelenilo i neizbježni miris bazge.


Latinovac je malo selo u općini Čaglin, u Požeško-slavonskoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, broji samo 68 stanovnika. No, ovo mjesto je posebno, ne samo zbog bogate povijesti koju ima i zdravog prirodnog okruženja, već zato što je i Eko selo.


Eko centar Latinovac udruga je koja okuplja stanovnike mjesta Latinovac, dizajnere permakulture i entuzijaste koje zanima uzgoj orgranske hrane, tradicionalne i "uradi sam" vještine, vegetrarijanska i veganska prehrana, kao i lokalno i međunarodno volontiranje. Eko centar Latinovac jedno je od službenih veleposlaničkih središta Europskih snaga solidarnosti.
 
Jedan od njihovih zadnjih velikih projekata je "Održiva organizacija za održivu zajednicu". Kroz projekt je u centar došlo nekoliko europskih volontera, a imao je za cilj napraviti oglednu permakulturnu farmu u ruralnoj zajednici. Sudionici su pored aktivnog rada na zaštiti okoliša, koristeći informalne i neformalne metode učenja, imali priliku učiti i razvijati svoju kreativnost.
 
I osobno možemo reći da je ovo bilo zaista sjajno iskustvo. Dočekani smo sjajno i od predstavnika organizacije i od volontera. Budili smo se uz cvrkut ptica, sudjelovali u radionicama, a s nama su podijeli i vrlo ukusne vegetarijanske i veganske obroke.
 
Cijeli vikend smo uživali u suncu, prekrasnoj prirodi, odličnom društvu i lokalnoj hrani.
 
Iskustvo za preporučiti svima."
 
 
Za više informacija o Eko centru Latinovac pogledajte ovdje: https://ekocentarlatinovac.hr/index.html
 
Maha i Alvaro
 
Ova aktivnost dio je projekta  "Zemlja i mi",  kojeg provodi PRONI Centar iz Osijeka. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti.